Deszkatemplom és temető

Kategória: TURIZMUS ÉS VENDÉGLÁTÁS
Cím/hely: Miskolc
Weboldal: http://www.tirek.hu/lap/deszkatempIom

Miskolc felekezeti viszonyai az elmúlt évszázadokban folyamatosan változtak. A protestantizmus térhódítása hamar elérte a térséget, ezért a XVI. század végére a városban is gyökeret vertek a kálvini tanok, erről szórványos korabeli forrás tudósít. A város 1698. évi jegyzőkönyve őriz adatokat arról, hogy a „külső temetőben” zsindelyezték az isteni szolgálatra emelt helyet. Ez a térség ma a Tetemvárként ismert városrész, ahol a XVII. században is temető volt. Itt állhatott egykor a reformátusok régi temploma. Ennek a helyén építették fel 1724-ben az első deszkatemplomot. Az építés költségére gyűjtést szerveztek az avasi templomban. Az építkezést 1724 májusában kezdték, majd szeptemberre már el is készültek a fa szerkezetes templommal.

Az évszázadok alatt a templom fa szerkezete elkorhadt, elérett, ezért kétségessé vált a felújítása. 1937-ben megkezdték a templom lebontását, illetve hasonlóan a korábbiakhoz, fából való visszaépítését. Az új templom tervezője Szeghalmi Bálint Miskolc egykori főépítésze volt, aki az erdélyi templomépítészet jeles ismerője, Kós Károly népi építészetének egyik folytatójaként vált ismertté. Az újjáépített deszkatemplomot 1938. szeptember 19-én szentelték fel. A templom oldalfalai barnára pácolt fenyőkből épültek, a sarokrészeken faragott motívumokat helyeztek el, a tetőt zöld zsindellyel fedték. A toronyban két harangot helyeztek el, a temetőben két jeles püspöknek is sírt avattak, Tüdős Istvánnak és Révész Kálmánnak.  A templom bejáratánál faragott székely kapu fogadja a látogatókat, rajta a felirattal: „Békesség a bemenőnek, idvesség a kimenőnek.” A templomot 1997. december 4-én hajnalban felgyújtották, így az 1938-as templom elpusztult. Újjáépítését azonnal megkezdték. Átadása és felszentelése 1999. május 2-án történt. A templom déli oldalában helyezték el az eredeti tervező, Szeghalmi Bálint külföldről hazaszállított földi maradványait.

A templomhoz tartozó tetemvári temető Miskolc egyik legrégibb sírkertje. A 90-s években mintegy 34 temetőt regisztráltak Miskolcon, ezek közt is a sírok számát tekintve az elsők közt foglal helyet a Deszka-temető, a maga több mint 12 ezer sírjával.

A temetőben a miskolci reformátuság számtalan jeles képviselője, illetve a városi közélet nagyjai nyugszanak. A ma már feltárt temetői kataszternek köszönhetően elmondható, hogy itt találjuk többek között Kun Bertalan, dr. Tüdős István, dr. Révész Kálmán, Farkas István püspökök, dr. Szentpáli István, Gállfy Imre polgármesterek valamint a híres miskolci polgár, Bató István, egykori neves miskolci tanárok és más jeles családok sírjait.

105_0_300.jpg

 


Források:
Fából és deszkából, A miskolci Deszkatemplom Miskolc 1999; Szerk: Balogh Judit - Dobrossy István