Miskolctapolcai sziklakápolna

Kategória: ÉPÍTETT KÖRNYEZET
Cím/hely: Miskolc
Weboldal: http://miskolc.hu/turizmus/latnivalok/miskolctapolca-es-kornyeke/sziklakapolna-jezus-szive-miskolctapolca

Története:
A barlangot 1934-ben építették ki kápolnává, és 1935-ben szentelték fel. Az oltárába a kassai vértanúk ereklyéje került. A templom boltozatos kialakítású főhajója 25 méter hosszú, jobb oldalon mellékoltár, bal oldalt pedig a kórus, az előcsarnokban pedig szobrok számára alakítottak ki helyet.
1934-ben egy ferencesrendi szerzetes, páter Szabó Pius meglátogatta erdélyi származású barátját Pataky Rudolfot, aki a miskolci képviselőtestület tagja volt. Pataky Rudolf tulajdonában volt a Verebes-tanyán lévő, tufába vágott két barlang, amelyet birkaakolnak használtak. Az esperes kitűnőnek vélte a kilátást, és azt javasolta, hogy Tapolcán az üdülők számára alakítsanak ki a barlangból egy kisebb kápolnát. Pataky Rudolf felajánlott eme célra 650 négyszögölnyi területet. A terveket Menner László miskolci építész készítette, a meglévő üregeket megnagyobbították, hogy alkalmas legyen a hely a kápolna kialakítására. Eredeti alapterületük 48 m2 volt, magasságuk a 2 métert sem érte el. A főbejáratot 9 méter magas és 18 méter széles támfalba illesztették.

Iglói Gyula gondolata:

„A barlang belsejét egymásba fonódó vájárok, tagozatok teszik művészivé, a kőzet megjelenését díszessé.”

A csillagboltozatot és támfal tetején álló műkőkereszt Kun József szobrászművész, a szentképet Meilinger Dezső festőművész készítette. (Mindkét személy híres miskolci művész volt.) A harangok Szlezák László budapesti harangöntő műhelyéből kerültek ki. A díszes kaput Süveges Árpád lakatosmester készítette. A templom boltozatos kialakítású főhajója 25m hosszú, jobb oldalon helyezkedik el a mellékoltár, bal oldalon pedig a kórus kapott helyet, az előcsarnokban pedig vájatokba helyezett szobrok találhatók. Miután átadták a kápolnát nem áltak le az építkezéssel, hanem bányászatás folyt. A hajót teljesen körbevájták, 1940-re sikeresen elkészítették a kápolnát körül övező körfolyó. A kápolna a háború időszakában súlyosan megsérült, újjáépítése 1965-ben fejeződött be sikeresen, majd 1995-ben ismét renoválták, Ekkor készült a kápolna bejáratát képező székelykapu, Szabó Pius emlékére.

Nyitvatartás
A Sziklakápolna látogatóinak alkalmazkodniuk kell a szertartások idejéhez, mert a templom nincs mindig nyitva, és felügyelet nélkül nem látogatható.
Miserend
Heti egy római katolikus szentmise, vasárnap 10:00 kezdettel.

161_1_300.jpg161_2_300.jpg

 


Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sziklak%C3%A1polna_%28Miskolctapolca%29
http://calimbrawellnesshotel.hu/miskolctapolca
http://users.atw.hu/hcsplebania/megkozelitestp.html
http://www.miskolctapolca.info/sziklakapolna