borsodi májuskosár

Kategória: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
Cím/hely: Arnót
Weboldal: www.arnot.hu

A tavasz az ébredő természet évszaka, teljes pompáját nyújtja májusra. A hónap a nevét Maia (Maja) ősi termékenység istennő alakjáról kaphatta. Az Arvisurák szerint az Ígéret hava. Ebből eredően május elseje ünnepével kapcsolatosan számos népszokás is kialakult, min például a májusfa-állítás, pünköskor a kitáncolása, megyénkben a májuskosár átadása, illetve 1890 óta a munka ünnepe.

Mikortól szokás a májuskosár?
Májusfa állítása a XV. századra eredeztethető, bár egyes kutatások szerint a római Florália pogány szokásban gyökeredzik,  a  természet  újraszületésének  szimbóluma,  jelenti  a  lányok  elismerését,  nagylányokhoz tartozását. Ez a népszokás hazánk teljes területén, sőt Európa nagy részén ismert. Megyénkre és megyehatárokon éppen átlépve, Észak Magyarországi régióra jellemző régi időkre visszanyúló hagyomány a májuskosár átadása. Kutatásaim (Oláh István javaslattevő) alapján a század elejéig mindenképpen visszavezethető, de az 1930-as évektől már vannak „források” akik személyesen is találkoztak leánytársaik, testvéreik kosaraival.

Mikor adták át, és ki vitte a kosarat?
Párválasztási kapcsolatokban szimbolikus jelentőségű, amely egy adott időponthoz, május elsejéhez kötődik. Az udvarló  fiú  május  elsejét  megelőző  este  az  alkonyati  órákban,  a  kapcsolat  státuszának  megfelelő  színű virágkosarat, májuskosarat juttat el a választott párjának, illetve a lányos házhoz. A kosarat nem az udvarló fiú  vitte,  hanem  az  úgynevezett  „kosár  vivők”-kel  juttatta  el  a  lányos  házhoz.  Elsősorban  valamelyik  női rokon, így a keresztanya vagy az édesanya vitte, de volt olyan eset is, amikor a fiú barátaival küldte a kosarat. Ez  sajnos  jelenthette  azt  is,  hogy  a  mama  nem  fogadja  el  a  kiszemelt  mátkát  vagy  fenntartásai  vannak  a kapcsolattal  szemben.  A  „kosár  hozók”-  at,  minden  esetben  illett  megvendégelni  bőségesen  étellel,  itallal, mert egyébként az a lányos házra vetett rossz ítéletet, ha ez kimaradt. Az udvarló rendszerint másnap, május elsején tett látogatást a lányos háznál, ekkor őt is megvendégelték, rendszerint ebéddel várták.

A májuskosár a romáknál
Roma hagyományok  szerint nagy létszámú csapattal, zenészekkel, óriási kosarat visznek, melyet  kezdetben lovas szekéren ülve, mostanság tehergépkocsik platóján szállítanak, zenés kísérettel.

A májuskosarak színvilága
A  kapcsolat  idejétől,  mélységétől  függően  változó  színű  díszítést  kapott.  Hagyományok és  beszámolók szerint  kezdetben  a  rózsaszín  és  a  fehér  kosárdíszítés  volt  jellemző,  benne  a  kultikus  cserepes  hortenzia virággal.
Rózsaszín kosár: Rózsaszín díszítést  kapott  a kosár, amikor  a  kapcsolat  még  kezdeti,  de komoly szándékú volt. Rendszerint ez volt az úgynevezett „első” kosár, ekkor a lány tudta, hogy komoly a fiú szándéka.
Fehér  kosár: Hófehér  díszítésű  kosár  igazán  csak  egy  volt,  ekkor  a lány már  tudta,  hogy azon  évben  már esküvő lesz, sok esetben ekkorra már kitűzték a lakodalom időpontját is.

Miből készült a kosár?
A kosár népi kosárfonók által készített vesszőkosár volt, ebbe helyezték el a hortenziát, amelyet az említett színű papírokkal, elsősorban krepp papírral díszítettek, béleltek, melynek a széle fodros volt. Ezt a virágkötők sodorták, majd a kosár szélére helyezték, illetve betekerték (fonták) a fülét, ívelt vessző tetejét. Díszítésként pálcákat  helyeztek  bele,  (amit  szintén  befontak),  papír  és  textil  virágokat  (selyem,  tüll,  csipkerózsákat, mirtuszt) helyeztek a kosárra, melyet masnikkal, tüllel, csipkékkel díszítettek. A  májuskosár  díszítettségét,  nagyságát  a  virágok  mennyiségét,  nagyban  meghatározta  az  udvarló  vagy családja anyagi helyzete is.

Miért került a kosár az ablakba?
A lány örömét  kifejezve a kosarat a „világ csodájára”  az ablakba helyezte,  hogy minden  járókelő láthassa, neki  komoly  udvarlója  van  és  nem  marad  pártában.  A  lányok  az  első  kosaraikat  már  úgy  16  évesen  is megkaphatták,  és  aki  idősebb  korára  sem  kapott,  az  nagy  szégyen  volt  számára.  Természetesen  a  lányok egymást  közt  (társaságokban,  baráti  körben,  templomi  szertartás  után)  jó  értelemben  eldicsekedtek  és megvitatták kosaraikat és udvarlóikat. Amikor  a  virág  már  kinőtte  helyét  sokszor  azt  a  kertbe  vagy  ház  elé  kiültették  (ezért  van  sok  hatalmas hortenzia bokor megyénkben a házak előtt), a kosarát úgy feldíszítve a szekrény tetejére tették ezzel is jelezve a későbbi vendégek számára, hogy májusban neki volt kosara.

A májuskosár hagyománya napjainkban
A mai modern világ a hagyományokat is részben átalakítja, modernizálja, így a májuskosár is változásokon megy  keresztül.  Egyre  művészibbre  fejlesztik  a  virágkötők,  modern  kosarakat,  néha  letisztult  formákat alkalmaznak. A hortenziát felváltotta a napjainkban egyre nagyobb választékban kapható, a lakások klímáját jól bíró vegyes cserepes virágok. A virágok egyik ikonikus alakja így a phalaenopsis (lepke) orchidea lett a hortenzia  helyett,  mely  eleganciájával  hódít  és  színeiben  is  illeszkedik  a  hagyományos  kosarak  színeihez. Egyre több, sokáig tartó zöld növény jelenik meg a kompozíciókban. A kosarak készítésénél  az anyagok  is megváltoztak,  a régi kreppet felváltotta  kezdetben  (90-es években)  a virág  krepp,  majd  mostanság  (a  2000-es  évek  elejétől)  a  divatos  vetex  és  organza  anyagok,  újszerű kiegészítők és retro hatású csipkék.

Új színek
A kosarak színben is megváltoztak, bőséges szín és forma választékkal, kinek-kinek ízlése és a divat szerint. A színek továbbra is sugallhatják a kapcsolat szintjét.
Piros  kosár: kevésbé  ismert,  az  ifjú  házasoknál,  a  házasságuk  első  évében  az  ifjú  férj  lepheti  meg  vele  a feleségét, követve az előző kosarak sorozatát.
Kék kosár: jelenthet egy erősebb barátságot, ismeretséget, esetleges szándékot.
Zöld kosár: új keletű, rövid ideje tartó kapcsolat.
Lila kosár: régebbi kapcsolatra utal.
Sárgás, narancsos árnyalatú kosár: apukája ajándékozza kislányának.

Mostanság már  nem jelent  szülői elutasítást,  ha maga  a fiú adja a kosarat a lánynak  és elfogadott,  ha nem előző este, hanem május elsején adja át. Abban  azonban  biztosak  lehetünk,  hogy  ha  a  lány  fehér díszítésű  májuskosarat  kap,  akkor  ott  hamarosan férjhez megy a menyasszony!

 

98_0_t 98_1_t 98_2_t 98_3_t 98_4_t
98_5_t 98_6_t 98_7_t 98_8_t 98_9_t
98_10_t 98_11_t 98_12_t 98_13_t
 


Források:
Egri Múzeum Évkönyve – 1966. - fellelhető: Egri Levéltár