gyurgyalag madár

Kategória: TERMÉSZETI KÖRNYEZET
Cím/hely:


A fokozottan védett (1982) gyurgyalag (Merops apiaster) hazánk egyik legszínpompásabb madárfaja. Természetvédelmi értéke 100.000 Ft. 1979-ben és 2013-ban az év madara. A hím és a tojó tollazata a szivárvány színeire emlékeztet.  Csőre hosszú, fekete, kissé hajlított ívű. Arnóton a Petőfi Sándor úttól pár méterre található szakadó löszfal hosszú évek óta szaporodási élettérként szolgál eme csodálatos madarainknak. 2007-ben hat pár gyurgyalag nevelte föl sikeresen utódait. A terület alkalmas nagyobb kolónia megtelepedésére is. Nagy (20pár feletti) telepek hazánkban mára már alig vannak. A költőterülettel szemben található parkoló pedig egyedi, zavartalan megfigyelési lehetőséget kínál. Környezeti nevelés tökéletes színtere.

 

Fő táplálékforrása: egyenesszárnyúak, szitakötők, kétszárnyúak (bögöly, légy), futó-, kőris- és fináncbogarak, poloskák, lepkék, így állattartó telep közelében öröm a megjelenésük, mivel haszonállatainkat nagymértékben zavaró és betegséget terjesztő legyeket előszeretettel fogyasztják.

 

Költési időben a telep közelében, 1-2 km-es távolságon belül szerzi táplálékát.

 

A gyurgyalag közel sem fogyaszt annyi méhet, mint ahogy azt sokan gondolják. Leginkább csak hosszan tartó esős időszakokban fogyasztanak, vagy ha a kaptárokat a fészektelep közelében helyezik el.

232_0_300.jpg

 


Források:
http://www.ornis.hu/articles/OrnisHungarica_vol21(2)_p1-22.pdf
http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-merapi
http://newmme.mme.hu/gyurgyalag_merops_apiaster
http://www.termeszettar.hu/anyagok/gyurgyalag/gyurgyalag.htm

http://www.mme.hu/partifecske_es_gyurgyalag_koltofalak

Kossuth Rádió, HAJNAL-TÁJ 2017. 06. 28. B. Tóth Erika riporter interjúja az Arnóti Gyurgyalagokról
https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-06-28_05:11:00&ch=mr1