felsődobszai malom épülete

Kategória: IPARI ÉS MŰSZAKI MEGOLDÁSOK
Cím/hely: Felsődobsza
Weboldal: www.felsodobsza.hu

Felsődobsza a Hernád folyó bal partján a Szerencsi dombság nyugati peremén található település. A terület az őskortól lakott, a település 1635-ben, mint hódoltsági terület adózott a töröknek, de portyázó csapatok kirabolták, lakója alig maradt. A 18. század közepén népesedett be újra, ekkor már jövedelmező malmot is üzemeltetett.

A malom építésének pontos ideje nem ismert, de az egyik Abaúj-Torna vármegyei monográfia említi, hogy a községben 1720-ban malom üzemelt.

1906-ban az üzemvíz csatorna bal oldalán a malommal szoros egységben, a malom meghajtását szolgáló turbinaházat építettek meg egy 73,6 kW-os, 3 m3/s víznyelésű turbinával, ekkor a malom Bárczay Gábor földbirtokos tulajdonában volt.

A Felsődobszai Körjegyzőség levéltári iratainak részét képező jegyzőkönyvek tanúsága szerint – 1908 – a településen jól működő, modern hengerőrlő malom üzemelt.

A malom 1949-ben kapott villamosmotor-meghajtást, és ezzel működött az 1963-ban történt leállásáig, melyet követően az épületet terménytárolásra, és -értékesítésre használták az 1980-as évekig.

A malom négyemeletes kő- és téglaépület, mely eredeti berendezését, tetőszerkezetét, fafödémeit elvesztette, jelenleg a csupaszt tartófalak állnak az ingatlanon. Megmentésre érdemes letűnt korok emléke, mely jelenleg nem áll műemléki védettség alatt.

Az önkormányzat a malmot a 2016. évben megvásárolta, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az épület felújítása, ezen helyi érték méltó megtartása, minél előbb megvalósuljon. Elkészültek a felújítást követő látványtervek, mely alapján az épület a környék egyedüli vízi kultúrházaként működne a jövőben, megvalósítva ezáltal a társadalmi és kulturális szempontból fenntartható turizmusfejlesztést is.

233_0_300.jpg

 


Források:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, Miskolc, Felsődobszai Körjegyzőség iratai 1904-1911.
http://www.mee.hu/files/ET/2002/ET_2002_06t_hp.pdf, 2002.
http://felsodobsza.hu/tortenelem-2/
http://www.boon.hu/ketszeresere-nott-a-felsodobszai-vizi-eromu-kapacitasa/2366128, 2013.