Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum gyűjteménye

Kategória: AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG
Cím/hely: Mezőkövesd
Weboldal: http://www.mezokovesdiregio.hu/index.php?module=static&target=view&id=179

A Mezőgazdasági Gépmúzeum az ország egyik legjelentősebb agrár-műszaki gyűjteményét őrzi, ápolja, de jellegét tekintve Magyarországon is egyedülálló intézmény. A szabadtéri múzeum célja a paraszti és uradalmi gazdálkodásban egykor használatos gépek és munkaeszközök gyűjtése, felújítása, és a nagyközönség számára való bemutatása, ezzel is szélesítve a látogatók műszaki kultúráját. Ezért művelődéstörténeti és technikatörténeti jelentősége óriási.

A múzeum Hajdú Ráfis János által 1979-ben felajánlott magángyűjteményből fejlődött ki, és ma már közel 3000 m2 alapterületen működik. A környezetbe illő, skanzen jellegű épületekben látványos kiállítások sorakoznak, felölelve a mezőgazdasági munkaterület gépeit, kezdve a 19. sz. közepétől alkalmazott állati igaerővel működtetett munkaeszközöktől a 20. sz. közepéig alkalmazott "modem" traktorokig.

A múzeumban több mint száz különböző gyártmányú és mérető stabilmotor mellett régi traktorok, lokomobilok, korabeli tűzoltó eszközök, száz éves működőképes gépmatuzsálemek, jéggyár, gazdaház, istálló, háborús relikviák, kovácsműhely, régi kovácsoltvas kiállítás és élő népművészetet bemutató tárlat várja a látogatókat. A múzeum egyedi műtárgyaival az ország különböző területén találkozhatnak az agrár-műszaki kultúra iránt érdeklődők, gépésztalálkozók, gépbemutatók alkalmával.

Minden év szeptember első szombatján megrendezésre kerül az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó, amelyen évek óta nem csak szakmai vendégek, hanem több ezer turista is részt vesz. Az esemény látványos gépfelvonulással, technikatörténeti előadásokkal, gépbemutatókkal színezett programja a város és a szakma legjelentősebb rendezvényeinek egyike. A program nyitott minden érdeklődő részére, kortól és nemtől függetlenül hasznos, érdekes kikapcsolódást nyújt a család minden tagjának.

34_0_300.jpg

 

 


Források:
http://www.mezokovesdiregio.hu/index.php?module=static&target=view&id=179