Avasi református műemléktemplom

Kategória: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
Cím/hely: Miskolc
Weboldal: www.reformatus-avas.shp.hu/

Miskolcon a reformáció erőteljesen formálta a város szellemi arculatát. A lutheri reformáció az 1540-es években jelentkezett, majdnem az egész város áttért az új hitre. Kálvin tanai csak 25 év múlva érték el a várost. Jelenleg nem ismert a város legrégibb templomának az alapítása. Az Avas hegyén épült koraközépkori templom alapjait feltételezhetően a XIII. században rakhatták le. A hegy északi, város felőli oldalára épült gótikus templom a XV. századra lett mai formájára kibővítve. Az egykori Szent István nevét viselő plébánia templomot az 1400-as elején bővítették ki, 1480 körül pedig egy újjáépítés eredményeként nyerte el mai háromhajós, hálóboltozatos csarnoktemplomi formáját. Északi oldali kápolnájával, változatos mérműves ablakaival északkelet-Magyarország egyik legnagyobb méretű  középkori eredetű temploma. A XV. században országgyűlésnek is helyt adott, 1541. december 21-én itt szervezte meg Fráter György 13 keleti megye képviselőinek gyűlését, ahol kinyilvánították Ferdinándhoz való hűségüket. A gótikus templom egykori tornya a török korban – 1544-ben – egy ellenséges támadásnak esett áldozatul. A város reformáció hitére áttért polgárai új helyszínen, a templom mellett építették meg az új harangtornyot. A harangtoronyban már a XVII. században óra működött, melyet az 1920-as évek óra harangjáték egészít ki. A torony jellegzetes zömök alakjával a város jelképe lett.

A templom déli oldalához kapcsolódó ravatalozót 1760-ban építették, a neogót cintermet 1816-ban alakították ki. A szentély tengelyében található 15. századi reneszánsz intarziás stallum valószínűleg a diósgyőri várból származik.

A templom mellett elterülő középkori temető régi sírkövei és kriptái különleges emlékei a város múltjának.

Az avasi templom, a harangtoronnyal és az ősi temetővel része a jellegzetes miskolci városképnek, az egész országban ismert képeslapokról, kiadványokból, fotókról.

5_0_t 5_1_t
 


Források:
Református templom és temető a miskolci Avason; Miskolc 2003