Bodrog Néptáncegyüttes

Kategória: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
Cím/hely: Sárospatak
Weboldal: www.bodrog.lapunk.hu

A Bodrog Néptáncegyüttest 1954-ben hozta létre Sipos György testnevelő, néptáncoktató. Sipos György neve mellett olyan közéleti személyiségek, szakemberek vezették az együttest, mint Pécsvárady Botond, Ignáth János, Sajószegi László, Muha Miklós, s 2000-től napjainkig Darmos István. Az együttes nagy erénye volt mindig, hogy sokféle érdeklődésű és foglalkozású fiatalt tudott összefogni, s nem csak sárospatakiakat, hiszen mindig számos tagja volt a környező kistelepülésekről. Így van ez most is, tagjai között középiskolai diákokat, főiskola és egyetemi hallgatókat, fiatal szakmunkásokat, pedagógusokat, informatikust, adminisztratív dolgozókat találunk, de vannak olyan tagok, akik fő megélhetési forrása a mezőgazdaság. E különböző korú és érdeklődésű fiatal mégis egy közösséget alkot, akik a kitűzött célokért közösen, egymást erősítve tudnak tenni, küzdeni, dolgozni. Jó kapcsolatot ápol a Bodrog a megye más együtteseivel, szakembereivel, országosan is ismert az együttes, s kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A néptáncosok minősítési rendszerének bevezetése óta mindig minősítteti magát az együttes, s az e fesztiválokon elért pontszámok, eredmények is bizonyítják magas szakmai színvonalát. 2014 őszén 121 ponttal – a megyében a legmagasabb pontszámmal - Jól Minősült kategóriát értek el táncosai.

Legfontosabb feladata a Bodrog Néptáncegyüttesnek a lakóhely tánckultúrájának ápolása. Itt a Bodrogköz szélén, a Hegyközhöz közel e két terület zenei és tánchagyományainak összegyűjtésével, feldolgozásával, színpadra állításával foglalkoznak leginkább. E tevékenységből népzenei CD-k, tanulmányok, és számos színpadi mű született. Mindig megtalálható az együttes repertoárján valamely bodrogközi település tánca, s olyan nagy alkotások is születtek e kutatásokból, mint a pusztafalusi, mikóházi, fűzéri hagyományőrzőkkel együtt elkészített Hegyközi lakodalmas című műsor. Ezek mellett az együttes más magyarországi, erdélyi, felvidéki tájegységek táncanyagaiból állítja össze műsorait. Néhány nevezetes műsor az utóbbi évekből: Borokról, pásztorokról, Történetek a Szűrről, Ej Te bor , hol termettél, Levelek hazulról. Az együttes számos alkalommal közreműködött színházi, táncszínházi produkciókban, amelyek közül a legsikeresebbek: István a király, A költő visszatér, Itt élned, halnod kell. 2010-ben önálló táncszínházi előadással jelentkezett az együttes A pataki oktatás históriája címmel.

A Bodrog Néptáncegyüttesnek kultúraközvetítő szerepe van elsősorban a környező kistelepüléseken, de rendszeresen fellép olyan fesztiválokon, mint az Ajaki Lakodalmas Fesztivál, A Füzéri Szabad Pálinka Fesztivál, vagy Budapesten az Országos Bor- és Pezsgőfesztivál. Az együttes Európa szinte valamennyi országában megfordult már az eltelt hat évtized alatt, több alkalommal jártunk Olaszországban, Portugáliában, Törökországban, Görögországban, korábban Franciaországban, Németországban, Svédországban, Lettországban, Angliában, számtalanszor Szlovákiában és Lengyelországban. Más földrészeken – Egyiptomban, az Amerikai Egyesült Államokban és Törökország ázsiai részein – is nagy sikert aratott az együttes műsoraival.

Az együttes vezetői: Darmos Éva és Darmos István.

64_0_740.jpg