Hollóházi porcelán

Kategória: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
Cím/hely: Hollóháza
Weboldal: www.hollohazi.hu

A hollóházi gyár elődje üveghuta volt, amelyet az okiratok tanúsága szerint 1777-ben alapítottak.

1831-től a környékbeli bányákban kaolint találtak, mely a kőedénygyártás alapanyaga.

A Károlyi család bérbeadással hasznosítottak a kőedény gyárat, a bérlők folyamatosan váltották egymást, két nevet fontos említeni:
- Istványi Ferenc, kinek bérlősége idején készült majolika termékek bemutatásra kerültek 1900-ban a Párizsi Világkiállításon,
- Szakmári Károly leghosszabb ideig volt a gyár bérlője, gazdaságila a legsikeresebben működött a gyár, nagyon sok exportot bonyolított.

1948-ban elkezdődött a gyár államosítása, elrendelték a porcelánszigetelők gyártását (Villamosítási terv). Közel 10 évig gyártottak ipari porcelánt, de közben háztartási edényeket is.

Első iparművészük Koczor Sándor nevét fontos megemlíteni. Sok terméke, alkotása a mai napig megtalálható a lakások polcain.

Hollóháza sokoldalúságát bizonyítja, hogy lehetőséget adott sok művésznek és iparművésznek, hogy alkotások készüljenek porcelánból, porcelánra.

Néhány név a sok közül: Veres Miklós, Benedek Olga, Császma József, Gulyás Kati, Ludmány Mária, Sikota Győző, Turcsányi Judit, Volák Judit, Jevgenyij Csornij, Csótó László, Demeter István, Torma Istvánné valamint Bükki Béla, aki kiemelkedően sok terméket tervezett a gyárnak.

Ismert képzőművészek: Faragó Miklós, Szász Endre, Amerigo Tot, Victor Vasarely, Somogyi József is éltek a lehetőséggel.

A művészek itt hagyták alkotásaikat, így alapozták meg a hollóházi porcelán népszerűségét és jövőjét.

74_2_300.jpg

74_3_300.jpg74_4_300.jpg

74_1_300.jpg

A gyár 238 éves múltja bizonyítja, hogy fontos megőriznünk a HOLLÓHÁZI PORCELÁNT az utókor számára, helyi, megyei és nemzeti értékként, minél több magyar és külföldi emberrel megismertetni büszkeségünket.

A termékek egyedisége, szépsége, sokszínűsége lenyűgözi a vásárlókat. A gazdag forma- és dekor világ mindenki ízlésének nyújt megfelelő kínálatot.

A gyárnak az ipartörténeti gyűjteménye nyilvános, megtekinthető a Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóhelyen, ahonnan hétköznap gyárlátogatás alkalmával betekintést lehet nyerni a porcelángyártás rejtelmeibe. Az alkotócentrumban ki lehet próbálni az alkotás örömét, saját, egyedi emléket festeni porcelánra.

 


Források:
Pálfi József: A hollóházi porcelán (2008. Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.)
Brestyánszky Ilona: Ismerjük meg a kerámiát (A kerámia és a porcelán története Budapest, 1976.)
Brestyánszky Ilona: Modern magyar kerámia (Budapest, 1965. Corvina)
Csányi Károly: A magyar kerámia és porcelán története és jegyei (Budapest, 1954. Képzőművészeti Alap Kiadó)
Csiffáry Gergely: Fenékbélyegek, mesterjegyek, gyári védjegyek használata a magyarországi finomkerámia iparban - Tanulmányok a kézműipar történetéből (Veszprém, 1999. 215-219)
Éble Gábor: A nagykárolyi gróf Károlyi család összes jószágainak birtoklási története (Budapest, 1911. gróf Károlyi László kiadása)
Grofcsik János: A magyar finomkerámia ipar története (Budapest, 1973. Műszaki Kiadó)
Katona Imre: Az első magyar porcelángyár (Miskolc, 1986. Herman Ottó Múzeum)
Katona Imre: A magyar kerámia és porcelán (Budapest, 1978. Képzőművészeti Alap)
Katona Imre: Porcelánlexikon. Az európai porcelánműhelyek, porcelánmanufaktúrák, porcelángyárak és porcelánjegyek enciklopédiája (Budapest, 1999. Gesta Könyvkiadó)