Hollóházi Római Katolikus Templom

Kategória: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
Cím/hely: Hollóháza


Hollóháza a honfoglalás óta lakott település. Nevét a pálos rend címerállatáról, a hollóról kapta. A legelső és legrégebbi "hagyatékok" 1270-től jegyezhetőek. A település lakosainak vallási összetételét tekintve római katolikus vallású volt a jegyzett történelem kezdeteire visszamenőlegesen. Az elmúlt néhány évtizedben szinte a betelepülő lakosság körében vált gyakoribbá a református vallású hívek száma.
Az  1920-as évek végén a település ipari múltját és hírnevének egyik részét adó porcelángyár "udvarán" épült meg Hollóháza temploma. A gyár fejlődésének és terjeszkedésének köszönhetően az 1950-es évek végére világossá vált, a településnek új helyen, új templomra van szüksége. A gyár vezetése, az egyházközösség, valamint az akkori tanács 1964-ben elkezdte az új templom építését a falu közepén elhelyezkedő, gyönyörű  panorámával rendelkező kis dombon.


"Mi átadjuk a helyet, hogy a gyár tovább fejlődhessen és egész hazánk, a környék és mindnyájunk javára virulhasson. De ha most távolabb leszünk is az egyre fejlődő gyár morajától, imánk, szeretetünk és közös ügyeinkben való jóakaratunk éppúgy kíséri őket, mint ahogyan a Porcelánipar vezetősége lehetővé tette számunkra, hogy új hajlékunkban dicsérjük Istent." - Scheuermann Károly plébános


Az építési munkálatok több éven keresztül zajlottak, mikorra is 1967-ben végleg elkészült a világhírű, Ybl díjas építész Csaba László tervei alapján Hollóháza új temploma. Ez az egyedi, különleges formavilágú templom új színt és új megvilágítást vitt a település életébe. A sátortetős épület teljes mértékben eltért az akkoriban megszokott és elterjedt templomok formájától.

Az Európa szerte páratlan épületforma adta meg az új templom szépségét. Neves művészek munkái tették még egyedibbé és értékesebbé a templomot. Az akkori építészeti követelményeknek megfelelő vasbeton templom szilárd, megnyugtató stabilitást áraszt. A rendkívül egyszerű, de hatalmas üvegablaka biztosítja a fő épületrész megvilágítását, mely a napszakoknak megfelelően folyton változik színben és fényminőségben is. A főoltár nemes, fekete márványtömb, mely felett a Kossuth díjas szobrászművész Somogyi József Krisztus - corpusa található. Az oltár tövében helyezték őrök nyugalomra az új templom első papját Scheuermann Károly plébánost, aki 21 esztendőn át volt odaadó lelki pásztora Hollóházának.
Az oltárral szemben a karzat húzódik meg, mely falát a világhírű festőmüvész Szász Endre, Szent László alkotása díszíti. Az oldalfal merev, egyszerű mivoltát megtöri és félhomályba burkolja a 12 kis ablak, mely a 12 apostolt jelképezi. Az épület bal oldalán elhelyezkedő keresztút stációi a szintén Kossuth díjas szobrászművész Kovács Margit keramikus életének utolsó alkotásai.
A templom mondanivalóját a mértani idomok szerkesztése és egymáshoz való viszonyuk határozza meg. Ezt hűen tükrözi a templomtesthez oldalról kapcsolódó sekrestye épületrésze, valamint a magasba törő harangláb, mely imára összekulcsolt kézre emlékeztet. Ebben a haranglábban kapott helyet a község lakosainak adományából készítetett harang.

75_0_300.jpg

 


Források:
http://www.hollohaza.hu/index.php/civilelet/egyhazak
http://www.eszakzemplen.hu/hu/partner/latnivalok-erdekessegek/hollohazi-romai-katolikus-templom
"A hollóházi új templom" c. cikk - Körmendi Béla
"Historia Domus" - Scheuermann Károly plébános hagyatéka