Matyó Múzeum gyűjteménye

Kategória: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
Cím/hely: Mezőkövesd
Weboldal: www.mezokovesd.hu

A Matyó Múzeum 1952-ben alakult. A volt Korona Vendéglő és Szálloda első emeletén. A matyó népviselet történetét és a hímzés fejlődését bemutató kiállítása 1953. július 26-án nyílt meg. A múzeum 1962-ben került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz. 1964-ben költözött a művelődési ház épületébe. A közgyűjtemény négy évtized után tért vissza egykori helyére: 2005. június 25-től látogatható újra a múzeum állandó kiállítása. A város főterének jellegadó épülete felújítva, a korszerű muzeológia és közönségfogadás elvárásainak megfelelve ad otthont Mezőkövesd és környéke tájmúzeumának.

Állandó kiállítás: Matyó népélet - Tárgyakban élő hagyomány

A gazdag gyűjtemény a város és környéke, Tard, Szentistván gazdag népművészeti, gazdasági, használati, iparos stb. tárgyait tartalmazza. A múzeum kiállítása a matyó népcsoport tűnőben lévő életmódját mutatja be.

A kiállítás rámutat arra az ellentmondásra, amely a századfordulótól egyre inkább elszegényedő, távoli területeken mezőgazdasági idénymunkát vállaló (summás) matyóság életszínvonala és pazar viselete, népművészete között feszült.

A tárlat bemutatja a summásmunka emlékeit, a summások életmódját. Megismertet Mezőkövesd jellegzetes településmódjával, mely ma is őrzi a kertesség és a családszervezet nyomait. Jellegzetes tárgyak villantják fel a régi tisztaszoba, a konyha és a kamra berendezését. Különösen nagy teret kap a kiállításon a matyó népművészet emlékanyaga; főleg a népviselet és a hímzés fejlődése. A múzeum különlegességei a teljes viseletrekonstrukciók, valamint a menyasszony hozományával megrakott lakodalmas szekér.

"Az Év Múzeuma 2006" kitüntető címet 2007. május 19-én a Nemzeti Múzeum kertjében megrendezett Múzeumok Majálisa program keretében adták át ünnepélyes keretek között a Matyó Múzeum számára, annak kiállításaiért és látogatóbarát tevékenységéért.

80_0_300.jpg

 


Források:
www.mezokovesd.hu
http://www.mezokovesdiregio.hu/index.php?module=static&target=view&id=178