Sárospataki Iskolakert

Kategória: TERMÉSZETI KÖRNYEZET
Cím/hely: Sárospatak


Az 1531-ben alapított sárospataki Református Kollégium főbejáratával szemben helyezkedik el az iskolakert területét magába foglaló természetvédelmi terület. 

Az iskolakertben eredetileg tanítás folyt. A park délkeleti részében álló kislevelű és ezüsthársak fajta hibridje Wagner János dendrológus szerint az országban egyedülálló.  Mindezeken kívül a magas kőris szomorú változata és egy 100 éves tiszafa is díszlik a kertben. 

A park területén kialakított szoborparkban az egykori híres pataki diákok szobrait találjuk: Lorántffy Zsuzsanna, Pálóczi Horváth Mária és Simon, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Erdélyi János, Kazinczy Ferenc, Kazinczy Lajos, Kazinczy Gábor, Csokonai Vitéz Mihály, Tompa Mihály, Tóth Ede, Komáromi János, Móricz Zsigmond. 

Az iskolakert közepén építették meg 1878-ban a kollégium tornacsarnokát, melyet az ország legrégibb tornatermének tartanak.

A parkban ma mintegy 50 fa- és cserjefajt találunk, a faállományban dominál a hárs, vadgesztenye, hegyi juhar, előfordul ezüstfenyő, nyírfa, kőris, gyertyán. Az ezüsthárs-és nagylevelű hársfa- sorok életkora meghaladja a 70 évet. 

85_1_300.jpg85_2_300.jpg