Vizsolyi Református Templom

Kategória: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
Cím/hely: Vizsoly


A templom három téregysége lényegében két periódusban épült. A jelenlegi háromosztatú szentély épült először, mint teljes templom. Fennmaradt írásos emlékeink szerint a templomnak 1220-ban már állnia kellett.

A 14. század elején az eredetileg kisméretű templomot bővítették a mai hajóval és a toronnyal.

A templom a 16. század második felében már a református egyház tulajdona. Az átvétel körülményei ismeretlenek.

Állapota a 18. században nagyon rossz volt. Nagyarányú renováláshoz csak 1785-ben fogtak hozzá: kijavították az omladozásokat, megépítették az északi és déli oldalon ma is álló támfalakat, pótolták a tető leéget részeit, s külső-belső meszelést végeztek.

Új korona került 1792-ben a szószék fölé, ma is ez a korona áll a szószék felett.

A Műemlékek Országos Bizottságának szakemberei 1905-ben leírták a templom állapotát és javaslatot tettek a templom helyreállítására. A templom mai formája ennek a restaurálásnak az eredménye.

1940-ben a templomrenoválási előmunkálatok alkalmával a mészrétegek alatt freskónyomokra bukkant. A restaurálás eredményeképpen napjainkban is láthatók még a részben halványodó középkori freskók. A freskók közül a legtöbb bibliai témájú jelenet, de vannak bibliai alapot nélkülöző ábrázolások is.

Az árpád kori templom a magyar gótikus szakrális építészet emblematikus épülete, az általa őrzött árpád kori freskóanyaggal egyetemben.

93_0_233x233xffffffxcrop.jpg