
az abaúji Lábatlan tyúk
Kategória: AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁGCím/hely: Encs
A lábatlan tyúk a történelmi Abaúj vármegye területén (illetve ezen belül Encs és környékén) több évszázada közkedvelt ételnek számít.
Az Abaúji térségben (Encs környékén) a lábatlan tyúk, ami lábasban készített főtt töltelék a vasárnapi ebédek része volt, de jelen időszakban is készítik az egyházi ünnepek (húsvét, pünkösd, karácsony …stb) időszakaiban. Vasárnapi ételnél az első fogás a tyúkhúsleves; ami után a levesbe főtt tyúkhús és a lábatlantyúk kerül (szeletekre vágva) felszolgálásra.
Források:
Észak-Magyarország Napilap 2014.11.27 - Soros laskától a zsámiskáig
Észak-Magyarország Napilap 2015.11.17 - Magdus néni 21 dédunokája
Észak-Magyarország Napilap 2015.09.16 - Mitől lábatlan a lábatlan tyúk?
Észak-Magyarország Napilap 2015.08.19 - Bogrács és pálinkás volt a múlt
Észak-Magyarország Napilap 2016.01.02. - Nagyanyó főztjének ízeit keresi mindenben szombat Encsen
www.boon.hu/mitol-labatlan-a-labatlan-tyuk/2917101
www.boon.hu/bogracsos-es-palinkas-volt-a-mult-szombat-encsen/2999400