karcsai hajtovánka

Kategória: AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG
Cím/hely: Karcsa


A Karcsai embernek az évszázadok során mindig meg kellett küzdenie az élelemért. A mocsár, a láp világában is boldogulnia kellett. Művelhetó földje kevés volt, az is főként homokhátakon. A gondos gazdasszony családja segítségével, leleményességével, ötletességével mégis mindig gondoskodott a betevő falatról.

Először is igyekezett összegyújteni a természet kínálta javakat. Míg a férfiak halásztak, madarakat, vadat ejtettek (amíg lehetett), addig az asszonyok és a gyermekek gyűjtögettek. Madártojást, harmatkását, sulymot, kotorcát.

A kotorca egy gyékényfajta volt, melynek lisztes bendőjét begyújtötték s a liszthez keverték. Ezért nevezték a Karcsai emberek „Karcsi kotorcások”-nak. Szedtek vadsóskát, rengót, isten kenyérkéjét. Gyűjtötték a határban termő gyümölcsöket, vadkörtét, vadalmát, szamócát, szedret, kökényt, csipkebogyót.

Az asszonyok jól ismerték a teának való növényeket: hársvirág, akácvirág, kamilla, bodza, menta, stb. Mézet találtak a fák odvában, de otthon is tartottak egy-két család méhet.

A földművelésre alkalmas területen megtermelték a kenyérnekvalót, kukoricát, krumplit, napraforgót (ebből olajat üttettek). A kiskertekben zöldségféle, káposztaféle, paprika, paradicsom, cukorrépa, cékla, uborka, bab, borsó nótt. A magokat gondosan megszedték, s eltették a következó évre. A dolgos háziasszony kamrájában ott volt a liszt, a kukorica, krumpli, egy hordó savanyú káposzta, méz, olaj. Néhány üvegbe zárva uborka, paradicsom, szilva. Szilvalekvárt összefogva üstben főztek. Edénybe rakták, vászonkendóvel letakarták s a padláson évekig elállt. Vászonzacskókban szellős helyen a fehérpaszuly, csörepaszuly, májpaszuly, sárgaborsó, mák. A kertben halomba elrakva krumpli, zöldségfélék, cékla, cukorrépa. Ezt csak tavasz közeledtével, fagymentes időben bontották ki.

Az istállóban tehén állt, tejéből készült a tejföl, vaj, túró, aludttej, író, savó. A baromfi húsa, tojása szintén a nyersanyagokat gazdagította. Sertést is igyekeztek vágni a családok. Ennek is körültekintően használták fel minden részét.

Az alapanyagokat úgy osztották be, hogy „újig” kitartsanak.

225_0_300.jpg

Karcsai hajtovánka (részelt lángos, vastaglángos)

Hozzávalók:

      1 kg rétes liszt

      1/2 marék kristálycukor

      1 teáskanál só

      1 kávéskanál szódabikarbóna

      I kávéskanál szalagáré

Tejjel, kevés tejföllel állítom össze, könnyen nyújtható tésztává. Vékonyra kinyújtom és hideg zsírral lekenem. Ezt követően feltekerem, majd állni hagyom kb. 10-15 percig.

Utána kb. 5 mm vastag tésztává nyújtom ki. Ebből a tésztából 10x10 vagy 12x12 cm-es kockákat vágunk ki. A kocka közepére tesszük a tölteléket, majd a kocka négy sarkát visszahajtjuk és nyújtóval ismét elnyújtjuk.

Készíthetjük töltetél nélkül is.

Palacsintasütőben sütjük ki, kevés zsírt tesztink alá a sütés közben. Cukorral megszórjuk.

Régen a masina vaslapján sütötték.

Töltelék:

  1. túró, tojássárgája, ízlés szerint cukor
  2. túró és szilvalekvár keveréke ízlés szerint cukorral