
karcsai hagyományos ételek (lakodalmas töltelék, törvepaszuly)
Kategória: AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁGCím/hely: Karcsa
A Karcsai embernek az évszázadok során mindig meg kellett küzdenie az élelemért. A mocsár, a láp világában is boldogulnia kellett. Művelhető földje kevés volt, az is főként homokhátakon. A gondos gazdasszony családja segítségével, leleményességével, ötletességével mégis mindig gondoskodott a betevő falatról.
Először is igyekezett összegyújteni a természet kínálta javakat. Míg a férfiak halásztak, madarakat, vadat ejtettek (amíg lehetett), addig az asszonyok és a gyermekek gyűjtögettek. Madártojást, harmatkását, sulymot, kotorcát.
A kotorca egy gyékényfajta volt, melynek lisztes bendőjét begyűjtötték s a liszthez keverték. Ezért nevezték a Karcsai emberek „Karcsi kotorcások”-nak. Szedtek vadsóskát, rengót, isten kenyérkéjét. Gyújtötték a határban termó gyümölcsöket, vadkörtét, vadalmát, szamócát, szedret, kökényt, csipkebogyót.
Az asszonyok jól ismerték a teának való növényeket: hársvirág, akácvirág, kamilla, bodza, menta, stb. Mézet találtak a fák odvában, de otthon is tartottak egy-két család méhet.
A földművelésre alkalmas területen megtermelték a kenyérnekvalót, kukoricát, krumplit, napraforgót (ebből olajat üttettek). A kiskertekben zöldségféle, káposztaféle, paprika, paradicsom, cukorrépa, cékla, uborka, bab, borsó nótt. A magokat gondosan megszedték, s eltették a következó évre. A dolgos háziasszony kamrájában ott volt a liszt, a kukorica, krumpli, egy hordó savanyú káposzta, méz, olaj. Néhány üvegbe zárva uborka, paradicsom, szilva. Szilvalekvárt összefogva üstben főztek. Edénybe rakták, vászonkendóvel letakarták s a padláson évekig elállt. Vászonzacskókban szellős helyen a fehérpaszuly, csörepaszuly, májpaszuly, sárgaborsó, mák. A kertben halomba elrakva krumpli, zöldségfélék, cékla, cukorrépa. Ezt csak tavasz közeledtével, fagymentes időben bontották ki.
Az istállóban tehén állt, tejéből készült a tejföl, vaj, túró, aludttej, író, savó. A baromfi húsa, tojása szintén a nyersanyagokat gazdagította. Sertést is igyekeztek vágni a családok. Ennek is körültekintően használták fel minden részét.
Az alapanyagokat úgy osztották be, hogy „újig” kitartsanak.
![]() |
![]() |
Karcsai lakodalmas töltelék
A karcsai lakodalmak első fogása mindig az aranyló tyúkhúsleves volt, házilag készített csigatésztával. Karcsán a tyúkhúslevesben finom tölteléket főztek, melyet a főtt hússal és a zöldségekkel tálaltak fel, de külön tányéron is tettek az asztalra.
A töltelék hozzávalói:
3-4 db csirke máj
6-7 szelet száraz kenyér (ma zsemle)
2 közepes fej vöröshagyma 2-3 cikk fokhagyma petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán és hagymaszár keverékéből 1 csokor
2 db tojás őrölt bors, só 1 kanál zsír folpack és olaj a kikenéshez
Elkészítése: Az apró kockára vágott vöröshagymát megpároljuk, s összekeverjük a beáztatott és kinyomkodott kenyérrel. Hozzáadjuk az aprított zöldet, a két tojást, s a fokhagymagerezdeket belezúzzuk. A májat ledaráljuk vagy késsel elkaparjuk, majd a masszához adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, jól összedolgozzuk. Egy darab Folpack fóliát elterítünk s olajjal bekenjük. A masszát két részre osztjuk, s felét a fóliára halmozzuk. Hengert formálunk belőle, feltekerjük, s a két végét cérnával szorosan megkötjük. A töltelék másik feléből ugyanilyen rudat készítünk, majd a forró levesbe tesszük. Főzés közben többször megfordítjuk. Tálaláskor kivesszük a levesből, levágjuk a fóliát, s felszeletelve tálaljuk. Lakodalmakban természetesen ennek az adagnak sokszorosát készítették.
Karcsai törvepaszuly
Hozzávalók: 1,2 kg csörepaszuly/tarkabab (van aki a fehér paszulyra esküszik)
3-4 közepes krumpli
3-4 babérlevél 3-4 cikk fokhagyma só, liszt, tej
Feltét: 2-3 evőkanál zsírban megpirítunk 3-4 fej kockára vágott hagymát, ha pirult levesszük a túzról s kevés pirospaprikát szórunk rá. (közvetlenül a tálalás előtt készítjük el)
A babot elózó nap átválogatták: beáztatás. Másnap feltették főni. Belekerültek a fűszerek, az apró kockákra vágott krumpli. Annyi vízzel öntötték fel, amennyi ellepte. Ha puhára főtt a krumpli, törővel megtörték. Szükség szerint sűrítették liszttel, tejjel simára kavarták. Újra felrottyantották. Tálaláskor pirított hagymával bőven megszórták. Friss kenyeret kínáltak hozzá.