karcsai hagyományos ételek (lakodalmas töltelék, törvepaszuly)

Kategória: AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG
Cím/hely: Karcsa


A Karcsai embernek az évszázadok során mindig meg kellett küzdenie az élelemért. A mocsár, a láp világában is boldogulnia kellett. Művelhető földje kevés volt, az is főként homokhátakon. A gondos gazdasszony családja segítségével, leleményességével, ötletességével mégis mindig gondoskodott a betevő falatról.

Először is igyekezett összegyújteni a természet kínálta javakat. Míg a férfiak halásztak, madarakat, vadat ejtettek (amíg lehetett), addig az asszonyok és a gyermekek gyűjtögettek. Madártojást, harmatkását, sulymot, kotorcát.

A kotorca egy gyékényfajta volt, melynek lisztes bendőjét begyűjtötték s a liszthez keverték. Ezért nevezték a Karcsai emberek „Karcsi kotorcások”-nak. Szedtek vadsóskát, rengót, isten kenyérkéjét. Gyújtötték a határban termó gyümölcsöket, vadkörtét, vadalmát, szamócát, szedret, kökényt, csipkebogyót.

Az asszonyok jól ismerték a teának való növényeket: hársvirág, akácvirág, kamilla, bodza, menta, stb. Mézet találtak a fák odvában, de otthon is tartottak egy-két család méhet.

A földművelésre alkalmas területen megtermelték a kenyérnekvalót, kukoricát, krumplit, napraforgót (ebből olajat üttettek). A kiskertekben zöldségféle, káposztaféle, paprika, paradicsom, cukorrépa, cékla, uborka, bab, borsó nótt. A magokat gondosan megszedték, s eltették a következó évre. A dolgos háziasszony kamrájában ott volt a liszt, a kukorica, krumpli, egy hordó savanyú káposzta, méz, olaj. Néhány üvegbe zárva uborka, paradicsom, szilva. Szilvalekvárt összefogva üstben főztek. Edénybe rakták, vászonkendóvel letakarták s a padláson évekig elállt. Vászonzacskókban szellős helyen a fehérpaszuly, csörepaszuly, májpaszuly, sárgaborsó, mák. A kertben halomba elrakva krumpli, zöldségfélék, cékla, cukorrépa. Ezt csak tavasz közeledtével, fagymentes időben bontották ki.

Az istállóban tehén állt, tejéből készült a tejföl, vaj, túró, aludttej, író, savó. A baromfi húsa, tojása szintén a nyersanyagokat gazdagította. Sertést is igyekeztek vágni a családok. Ennek is körültekintően használták fel minden részét.

Az alapanyagokat úgy osztották be, hogy „újig” kitartsanak.

27_0_t 27_1_t

Karcsai lakodalmas töltelék

A karcsai lakodalmak első fogása mindig az aranyló tyúkhúsleves volt, házilag készített csigatésztával. Karcsán a tyúkhúslevesben finom tölteléket főztek, melyet a főtt hússal és a zöldségekkel tálaltak fel, de külön tányéron is tettek az asztalra.

A töltelék hozzávalói:

     3-4 db csirke máj

     6-7 szelet száraz kenyér (ma zsemle)

     2 közepes fej vöröshagyma  2-3 cikk fokhagyma  petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán és hagymaszár keverékéből 1 csokor

     2 db tojás  őrölt bors, só  1 kanál zsír  folpack és olaj a kikenéshez

Elkészítése: Az apró kockára vágott vöröshagymát megpároljuk, s összekeverjük a beáztatott és kinyomkodott kenyérrel. Hozzáadjuk az aprított zöldet, a két tojást, s a fokhagymagerezdeket belezúzzuk. A májat ledaráljuk vagy késsel elkaparjuk, majd a masszához adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, jól összedolgozzuk. Egy darab Folpack fóliát elterítünk s olajjal bekenjük. A masszát két részre osztjuk, s felét a fóliára halmozzuk. Hengert formálunk belőle, feltekerjük, s a két végét cérnával szorosan megkötjük. A töltelék másik feléből ugyanilyen rudat készítünk, majd a forró levesbe tesszük. Főzés közben többször megfordítjuk. Tálaláskor kivesszük a levesből, levágjuk a fóliát, s felszeletelve tálaljuk. Lakodalmakban természetesen ennek az adagnak sokszorosát készítették.

Karcsai törvepaszuly

Hozzávalók: 1,2 kg csörepaszuly/tarkabab (van aki a fehér paszulyra esküszik)

3-4 közepes krumpli

3-4 babérlevél 3-4 cikk fokhagyma só, liszt, tej

Feltét: 2-3 evőkanál zsírban megpirítunk 3-4 fej kockára vágott hagymát, ha pirult levesszük a túzról s kevés pirospaprikát szórunk rá. (közvetlenül a tálalás előtt készítjük el)

A babot elózó nap átválogatták: beáztatás. Másnap feltették főni. Belekerültek a fűszerek, az apró kockákra vágott krumpli. Annyi vízzel öntötték fel, amennyi ellepte. Ha puhára főtt a krumpli, törővel megtörték. Szükség szerint sűrítették liszttel, tejjel simára kavarták. Újra felrottyantották. Tálaláskor pirított hagymával bőven megszórták. Friss kenyeret kínáltak hozzá.