
Emődi tehéntánc szelet
Kategória: AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁGCím/hely:
Az emődi szőlőhegyen van egy olyan rész amit Tehéntánc dűlőnek hívnak. Úgy tartja a mondás, hogy erre a dűlőre hordták ki a szőlős gazdák a présanyagot, ami megerjedt. Az ott legelő tehetnek ettek belőle és berúgtak majd tántorogtak „táncra perdültek”.
Az Emőd és Vidéke Földműves Szövetkezet Kisvendéglőjének vezetője az 1960-as években, Mikló Géza és neje Bolha Margit miskolci lakosok voltak. A MESZÖV felhívta a szövetkezetek figyelmét, hogy az ételforgalom növelése érdekében tegyenek lépéseket különleges tájjellegű ételek bevezetésére és forgalmazására. A miskolci lakosú vendéglővezetők az emődi lakosú főszakács Szilvásiné Dukát Anna (Pannika) javaslatára a készülő ételnek, így adták az Emődi Tehéntánc szelet fantázia nevet. 1968-ban Pannika néni országos versenyt nyert az Emődi Tehéntánc étel elkészítésével. Később Répássy István és Csorbáné Ancika kisvendéglő vezetők is folytatták az étel forgalmazását. A kisvendéglő ma is működik igaz más néven, de az Emődi Tehéntánc szelet ma is kapható.